معرفی رشته مهندسی مکانیک(کد1267)

از جمله رشته‌های مهندسی پرطرفدار کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک می‌باشد. این رشته را در واقع می‌توان رشته‌ای مبتنی بر علم فیزیک و ریاضی دانست و اکثر افراد مهندسی مکانیک را جامع‌ترین رشته مهندسی می‌دانند (کما اینکه در سالیان دور رشته‌هایی مانند مهندسی برق، مهندسی مواد، مهندسی شیمی و هوافضا زیر مجموعه این رشته بودند)

کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک دربرگیرنده تمامی علوم و فنونی است که با تولید, تبدیل و استفاده از انرژی, ایجاد و تبدیل حرکت و انجام کار، تولید و ساخت قطعات و ماشین آلات و به کارگیری مواد مختلف در ساخت آنها و همچنین طراحی و کنترل سیستمهای مکانیکی، حرارتی، سیالاتی مرتبط می باشد.

از منظری دیگر رشته مکانیک، پیاده کننده علم فیزیک است. به عنوان مثال علم فیزیک حرکت خودرو و عوامل موثر بر روی آن را بررسی می کند اما چگونگی حرکت خودرو توسط مهندسی مکانیک تنظیم می گردد.

در حقیقت رشته مکانیک بخشی از علم فیزیک است که با استفاده از مفاهیم پایه علم فیزیک و به تبع آن ریاضی به بررسی حرکت اجسام و نیروهای وارد بر آنها می‌پردازد و می‌کوشد تا با توجه به نتایج بررسی‌های خود ، طرحی نو در زمینه فن‌شناسی و صنعت ارائه دهد و در راه پیشرفت انسان گامی به جلو بردارد.

گرایش های کارشناسی ارشد رشته مهندسی مکانیک :

  • ساخت و تولید
  • طراحی کاربردی
  • تبدیل انرژی
  • مواد مرکب
  • دریا
  • طراحی و ساخت خودرو
  • جوش
  • رشته مهندسی خودرو با گرایش های: 1-قوای محرکه 2-طراحی سیستم های دینامیکی خودرو 3-سازه و بدنه خودرو
  • رشته مهندسی هسته ای با گرایش های: 1-کاربرد پرتو ها 2-گداخته هسته ای 3-مهندسی راکتور 4-مهندسی پرتو پزشکی 5-مهندسی چرخه سوخت
  • رشته مهندسی مکاترونیک
  • رشته مهندسی پزشکی با گرایش های: 1) بیومکانیک 2) توان بخشی 3) ورزش
  • رشته مهندسی تسلیحات با گرایش سلاح و مهمات
  • رشته مهندسی سیستم های انرژی با گرایش: 1-تکنولوژی انرژی 2-انرژی و محیط زیست 3-سیستم های انرژی
  • رشته مهندسی انرژی های تجدیدپذیر
  • رشته مهندسی هوافا با گرایش فناوری ماهواره
  • رشته مهندسی ماشین های ریلی
  • مهندسی سیستم های میکرو نانو الکترومکانیک

از بين گرایش های کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک 3 گرايش اول نسبتاً طرفداران بيشتري دارند و همچنين بازار كار و ظرفيت پذيرش براي اين گرايش‌ها بيشتر است. پذیرش در رشته های مهندسی تسلیحات و مهندسی طراحی و ساخت خودروهای نظامی فقط برای دانشگاه صنعتی مالک اشتر صورت می پذیرد.

موقعیت شغلی:

یک مهندس مکانیک در زمینه های مختلفی فعالیت می کند که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:


ـ طراحی و ساخت تمامی ماشین آلات و قطعات آنها، اعم از ماشین آلات تولیدی تمامی صنایع، لوازم خانگی و تجهیزات پزشکی

ـ طراحی و ساخت تجهیزات مکانیکی نیروگاههای فسیلی، اتمی، خورشیدی، بادی و آبی

ـ طراحی و ساخت تجهیزات و سیستمهای انتقال و تصفیه آب، سیستم های مکانیکی و کنترلی پالایشگاهها و کارخانجات شیمیایی

ـ طراحی و ساخت تأسیسات حرارتی و برودتی ساختمان ها و اماکن، بالابرها و آسانسورها و سیستمهای حمل و نقل.

ـ ساخت ماشین آلات تغلیظ و بازیافت مواد

ـ طراحی و ساخت وسایل و تجهیزات حمل و نقل زمینی، دریایی و هوایی

ـ ساخت تجهیزات دفاعی مانند تانک، راکت و ....

- ساخت روبات ها، بازوهای مکانیکی و سیستم های تولید


به طور کلی محاسبات فنی، طراحی، تهیه نقشه، روش‌های تولید، ساخت قطعات مختلف، آزمایش ماشین‌آلات مختلف، محاسبه و ساخت خودروها، قطارها، هواپیماها، ساخت و طراحی دستگاه‌های فاضلاب، گرم کننده‌های ساختمان، موتورهای احتراق، فناوری لیزر و ... ساخت تمامی تاسیسات صنعتی در دنیا از جمله مهارت‌های فارغ‌التحصیلان کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک می‌باشد.

در هر کجا هستید برای مشاوره و موفقیت تضمینی در کنکور سراسری با 07136472941 تماس بگیرید تا با خیال آسوده در رشته و دانشگاه مورد علاقه خود پذیرفته شوید

عناوین دروس امتحانی:

1- زبان عمومی و تخصصی (انگلیسی)، 2- ریاضیات (ریاضی عمومی 1و2، معادلات دیفرانسیل، ریاضی مهندسی)، 3- حرارت و سیالات (ترمودینامیک، مکانیک سیالات، انتقال حرارت)، 4- جامدات (استاتیک، مقاومت مصالح، طراحی اجزاء)، 5- دینامیک و ارتعاشات (دینامیک، ارتعاشات، دینامیک ماشین، کنترل)، 6- ساخت و تولید (ماشین ابزار، قالب پرس، علم مواد، تولید مخصوص، هیدرولیک و نیوماتیک).

ضرایب و گرایش های مجموعه مهندسی مکانیک براساس دفترچه آزمون سال 99

رشتهگرایشکد ضریبضرایب دروس امتحانی به ترتیب از راست به چپ
123456
مهندسی مکانیکساخت و تولید1132324
طراحی کاربردی2122330
تبدیل انرژی3123220
مواد مرکب5233320
دریا**5233320
طراحی وساخت خودرو **6231340
جوش1132324
مهندسی خودروقوای محرکه خودرو5233320
طراحی سیستم های دینامیکی خودرو6231340
سازه و بدنه خودرو7232430
مهندسی مکاترونیک-8122232
مهندسی پزشکی*بیومکانیک4343433
توان بخشی ***
ورزش
مهندسی تسلیحات***سلاح و مهمات2122330
مهندسی سیستم های انرژیتکنولوژی انرژی3123220
انرژی و محیط زیست
سیستم های انرژی
مهندسی انرژی های تجدید پذیر-
مهندسی هوافضافناوری ماهواره2122330
مهندسی ماشین های ریلی-
مهندسی هسته ایکاربرد پرتوها3123220
گداخت هسته ای
مهندسی راکتور
مهندسی پرتو پزشکی
مهندسی چرخه سوخت
مهندسی سیستم های میکرو و نانو الکترو مکانیک-9121214


* متقاضیان رشته 4 به جای دروس 5 و 6 فوق می توانند دروس (مبانی بیومکانیک 1 و 2 و دروس پایه پزشکی شامل فیزیولوژی و آناتومی و فیزیک پزشکی) را انتخاب نمایند.

** پذیرش در رشته های رشته مهندسی مکانیک، گرایش های دریا و طراحی و ساخت خودرو و رشته تسلیحات فقط برای دانشگاه صنعتی مالک اشتر صورت می پذیرد.

*** پذیرش دانشجو در رشته مهندسی پزشکی گرایش توان بخشی فقط برای دانشگاه آزاد اسلامی صورت می پذیرد.

دروس آزمون کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک

در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک دانشگاه سراسری از 6 تیتر درسی که اکثر آنها خود به چند درس تقسیم می‌شوند، سؤال مطرح می‌شود. دروس آزمون کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک بصورت زیر می باشد:


زبان عمومی و تخصصی

تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد 30 سؤال می‌باشد. همان‌طور که از نام درس پیداست، تعدادی از سؤالات این درس زبان عمومی و تعدادی از آن‌ها نیز مربوط به اصطلاحات و متون تخصصی مهندسی مکانیک می‌باشد. بدون تردید اگر دانشجویان در درس زبان حداقل‌هایی را داشته باشند مطالعه و سرمایه‌گذاری در این درس می‌تواند منطقی باشد.


ریاضیات

تعداد سؤالات درس ریاضیات در آزمون کارشناسی ارشد سال 98، 20 سؤال بوده که خود این درس به سه درس ریاضی عمومی 1 و 2، معادلات دیفرانسیل و ریاضی مهندسی تفکیک می‌شود. در چند سال اخیر، معمولاً 10 سؤال از درس ریاضی عمومی 1 و 2، 5 سؤال از درس معادلات دیفرانسیل و 5 سؤال از درس ریاضی مهندسی مطرح شده است و به نظر نمی‌رسد این روند در سال‌های آینده تغییر زیادی داشته باشد


دروس حرارت و سیالات

این قسمت خود به سه درس مکانیک سیالات، ترمودینامیک و انتقال حرارت تفکیک می‌شود. که مجموعاً از آنها 20 سؤال در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک مطرح می‌شود.


مکانیک سیالات

تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد حدوداً 7 سؤال می‌باشد.


ترمودینامیک

تعداد سؤالات این درس در آزمون حدود 7 سؤال می باشد. از مهمترین دروس برای گرایش‌های تبدیل انرژی، مهندسی پزشکی و سیستم محرکه خودرو می‌باشد.


انتقال حرارت

تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد حدود 6 سؤال است.


دروس جامدات

این قسمت خود به سه درس استاتیک، مقاومت مصالح و طراحی اجزاء تفکیک می‌شود، که در آزمون کارشناسی ارشد 20 سؤال از آن مطرح می‌شود.


استاتیک

تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد در حدود 7 سؤال می‌باشد. این درس از جمله دروسی می‌باشد که دانشجویان رشته مکانیک در سال‌های اولیه تحصیل آن را یاد می‌گیرند، تسلط به جبر بردارها، آشنایی با مثلثات و مفاهیم فیزیک و قوانین نیوتن از جمله نکاتی است که در این درس باید مد نظر قرار گیرد. همچنین اکثر سؤالات این درس مبتنی بر شکل می‌باشد.


مقاومت مصالح

تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد معمولاً 6 سؤال می‌باشد. مطالب این درس در مورد تنش، کرنش، بارگذاری، پیچش، خمش، برش، خیزتیرها، روش‌های انرژی و ستون‌ها می‌باشد. تسلط کامل به مفاهیم و روابط برداری و مسائل استاتیکی برای مطالعه این درس ضروری است.


طراحی اجزاء

تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد حدوداً 7 سؤال می‌باشد. منابع مهم این درس کتاب‌های طراحی اجزای شیگلی، کتاب طراحی اجزاء تألیف جوزف ادوارد تیسلگی و همچنین اصول طراحی ماشین تألیف پ ـ آرلف می‌باشند. همان‌طور که از نام این درس پیداست مطالب آن راجع به طراحی انواع قطعات و اجزای مکانیکی می‌باشد. طراحی دینامیکی اجزاء، طراحی پیچ‌ها و پین‌ها، طراحی جوش‌ها، فنرها، یاتاقان‌ها و روانکاری چرخ‌دنده‌ها، محورها، کلاچ و ترمز از جمله مباحثی هستند که در این درس مورد بررسی قرار می‌گیرند.


دینامیک و ارتعاشات

این عنوان به چهار درس تفکیک می‌شود که عبارتند از: دینامیک، ارتعاشات، دینامیک ماشین و کنترل که مجموعاً 20 سؤال از آن مطرح می شود.


دینامیک

تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد در حدود 5 سؤال می‌باشد


ارتعاشات

تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد 5 سؤال می‌باشد. از این درس به غیر از رشته مکانیک، برای رشته مهندسی هوافضا نیز سؤال طرح می‌شود.


دینامیک ماشین

از این درس در آزمون کارشناسی ارشد 5 سؤال مطرح می‌شود و منبع مهم این درس کتاب‌ دینامیک تالیف مارتین می‌باشد، که کتاب‌ نسبتاً مناسبی در این زمینه است. مفاهیم این درس به قوانین و روابط مکانیکی حاکم در ماشین‌ها اشاره می‌کند. تقریباً تمامی تست‌های این درس مبتنی بر شکل و محاسبه هستند و البته فهمیدن مطالب تئوری نیز نقش مهمی در پاسخگویی به تست‌های این درس دارد.


کنترل

از این درس در آزمون کارشناسی ارشد معمولاً 5 سؤال مطرح می‌شود


مجموعه دروس ساخت و تولید

این مجموعه شامل 8 درس می‌باشد که مجموعاً از آنها 20 تست در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک مطرح می‌شود. این دروس به شرح زیر هستند:


ماشین ابزار

همان‌طور که از نام این درس پیداست، مطالب آن مربوط به قطعات، تجهیزات و ساختمان کلی ماشین‌ها (ماشین‌های فرزکاری، تراشکاری و ...) می‌باشد. معمولاً 4 سؤال هر ساله از این درس درآزمون کارشناسی ارشد مطرح می‌شود که بیشتر آن‌ها مبتنی بر مفاهیم تئوری و برخی بر پایه اشکال و نمودارها هستند.


قالب پرس

از این درس معمولاً 2 سؤال در آزمون مطرح می‌شود و مطالب آن بیشتر در مورد قالب‌ها، قابلیت کشش ورق، عملیات برش، قالب‌های برش، انواع پرس‌ها و مواد مورد استفاده در ساخت قالب‌ها و پرس‌ها می‌باشد.


علم مواد

تعداد سؤالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد معمولاً 4 سؤال می‌باشد. مطالب آن در مورد شناخت مواد، خواص مکانیکی مواد، آلیاژ‌ها، فلزات، عملیات حرارتی، خوردگی و مواد غیرفلزی می‌باشد. معمولاً دو یا سه سؤال آن از مطالب حفظ کردنی و دو یا یک سؤال آن از مباحثی که دارای محاسبه کمی هستند، مطرح می‌شود.


ماشین‌های کنترل عددی

از این درس در آزمون کارشناسی ارشد معمولاً 2 سؤال مطرح می‌شود. منابع مهم این درس کتاب‌های ماشین‌های کنترل عددی تألیف محسن لطفی، برنامه‌نویسی ماشین‌های کنترل عددی کامپیوتری تألیف مهندس روح‌ا... پناهی جزوه CNC دانشگاه تبریز دکتر شبگرد هستند. معرفی سیستم‌های کنترل عددی، اجزای اصلی ماشین‌های کنترل عددی، اصول برنامه‌نویسی در ماشین‌های تراش و فرز CNC ، از رئوس مطالب این کتاب می‌باشد. درست است که فقط 2 سؤال از این درس در آزمون مطرح می‌شود ولی به همین نسبت نیز مطالب آن کم حجم‌تر و ساده‌تر نسبت به سایر دروس می‌باشد.


اندازه‌گیری

از این درس نیز در آزمون کارشناسی ارشد معمولاً 2 سؤال مطرح می‌شود و همان‌طور که از نام آن پیداست مطالب آن مربوط به وسایل اندازه‌گیری مختلف می‌باشد.


تولید مخصوص

از این درس در آزمون کارشناسی ارشد معمولاً 2 سؤال مطرح می‌شود، منبع این درس جزوه تولید مخصوص دانشگاه امیرکبیر دکتر امیرعبداللـه و کتاب روش‌های ماشینکاری مدرن ترجمه فرزاد بیغال می‌باشد.


هیدرولیک و نیوماتیک

از این درس در آزمون کارشناسی ارشد معمولاً 2 سؤال مطرح می‌شود. منابع مهم این درس هیدرولیک صنعتی تألیف احمدرضا مدینه، جزوات هیدرولیک و نیوماتیک تألیف فستو می‌باشند.


مدیریت تولید

از این درس در آزمون کارشناسی ارشد معمولاً 2 سؤال مطرح می‌شود. منابع مهم این درس کتاب برنامه‌ریزی تولید تألیف احمد ماکوئی، جزوه دانشگاه تبریز دکتر قنبری و جزوه درسی دانشگاه امیرکبیر می‌باشد.

مواد امتحانی و تعداد تست آزمون برگزار شده

نام درستعداد تستدفترچه مربوطهزمان پاسخگویی
زبان عمومی وتخصصی30شماره 1 صبح چهارشنبه180 دقیقه
ریاضی20
حرارت و سیالات20
جامدات20
دینامیک و ارتعاشات20
ساخت و تولید20
مبانی بیومکانیک20
پایه پزشکی20

برای دریافت لیست دانشگاه و ظرفیت پذیرش کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک کلیک کنید