معرفی رشته مهندسي برق (کد 1251)

مهندسی برق، دانش تحلیل و بررسی ریاضی پدیده‌هایی فیزیکی است که به نحوی به بارهای الکتریکی و حرکت و آثار آن‌ها (از قبیل جریان الکتریکی، پتانسیل الکتریکی، میدان الکتریکی، میدان مغناطیسی، موج الکترومغناطیسی، نیروی الکتریکی، نیروی مغناطیسی) مربوط می‌‌شوند. به دنبال کشف خواص الکتریکی و مغناطیسی مواد این رشته مهندسی برای به کار گیری این خواص جهت ساخت لوازم الکتریکی و الکترونیکی مورد نیاز به وجود آمد. اين رشته در طي چند سال اخير، بيشترين پيشرفت و تحول را در بين ساير رشته‎ها داشته است‌، به طوريكه هر ساله تحول عظيمي ‌در اين رشته پديد مي‎آيد. از اين رو آينده درخشاني براي دانشجويان اين رشته پيش بيني مي‎شود. البته به شرطي كه بتوانند با سرعت عصر الكترونيك، خود را همگام سازند. بدين منظور تحصيل در مقاطع بالاتر علمي، ‌امري اجتناب ناپذير است.

گرایش های کارشناسی ارشد مهندسی برق:

الف) رشته مهندسی برق شامل گرایشهای‌:

  • مدارهای مجتمع الکترونیک
  • افزاره های میکرو و نانوالکترونیک
  • سیستم های الکترونیک دیجیتال
  • سیستم های قدرت
  • الکترونیک قدرت و ماشین های الکتریکی
  • برنامه ریزی و مدیریت سیستم های انرژی
  • سامانه های برقی حمل و نقل
  • مخابرات میدان و موج
  • مخابرات نوری
  • مخابرات سیستم
  • مخابرات امن و رمزنگاری
  • شبکه های مخابراتی
  • کنترل
  • جنگ الکترونیک

ب) رشته مهندسی پزشکی شامل گرایشهای:

  • بیوالکتریک
  • اطلاعات پزشکی
  • ورزش

پ)رشته مهندسی مکاترونیک

ت) رشته مهندسی راه آهن برقی

ث)رشته پدافند غیر عامل با گرایش افا شامل گرایشهای:

  • استتار
  • فریب
  • اختفا

ج) مهندسی سیستم های انرژی شامل گرایشهای:

  • تکنولوژی انرژی
  • انرژی و محیط زیست
  • سیستم های انرژی

چ) مهندسی انرژی های تجدیدپذیر

ح) مهندسی هسته ای شامل گرایشهای:

  • کاربرد پرتوها
  • گداخت هسته ای
  • راکتور
  • پرتوپزشکی
  • مهندسی فیزیک بهداشت

خ) مهندسی فناوری ماهواره

د) مهندسی کنترل و علائم

ذ ) مهندسی فتونیک گرایش:

  • نانوفتونیک

ر) مهندسی نانوفناوری گرایش:

  • نانو الکترومکانیک

ز) مهندسی صدا

ژ) مهندسی سیستم های میکرو و نانوالکترومکانیک

در هر کجا هستید برای مشاوره و موفقیت تضمینی در کنکور سراسری با 07136472941 تماس بگیرید تا با خیال آسوده در رشته و دانشگاه مورد علاقه خود پذیرفته شوید

عناوین دروس امتحانی:

1- زبان عمومی و تخصصی (انگلیسی)، 2- ریاضیات (معادلات دیفرانسیل، ریاضیات مهندسی، آمار و احتمال)، 3- مدارهای الکتریکی (1و2)، 4- الکترونیک (1و2) و سیستم های دیجیتال (1)، 5- ماشین های الکتریکی (1و2) و تحلیل سیستم های انرژی (1)، 6- سیستم های کنترل خطی، 7- سیگنال ها و سیستم ها، 8- الکترومغناطیس

ضرایب و گرایش های مجموعه مهندسی برق

رشتهگرایشکد ضریبضرایب دروس امتحانی به ترتیب از راست به چپ
12345678
مهندسی برقمدارهای مجتمع الکترونیک123341122
افزاره های میکرو و نانوالکترونیک
سیستم های الکترونیک دیجیتال
سیستم های قدرت223314211
الکترونیک قدرت و ماشین های الکتریکی
برنامه ریزی و مدیریت سیستم های انرژی الکتریکی
سامانه های برقی حمل و نقل
مخابرات میدان و موج323321124
مخابرات نوری
مخابرات سیستم423321142
مخابرات امن و رمز نگاری
شبکه های مخابراتی
کنترل523312421
جنگ اکترونیک ***123341122
مهندسی پزشکی*بیوالکتریک623331441
اطلاعات پزشکی
ورزش
مهندسی مکاترونیک-723344411
مهندسی راه آهن برقی-223314211
مهندسی پدافند غیر عامل**افا (استتار،فریب،اختفا)123341122
مهندسی سیستم های انرژیتکنولوژی انرژی223314211
انرژی و محیط زیست
سیستم های انرژی
مهندسی انرژی های تجدید پذیر-
مهندسی هسته ایکاربرد پرتوها123341122
گداخت هسته ای
مهندسی راکتور
مهندسی پرتو پزشکی
مهندسی فیزیک بهداشت
مهندسی هوافضافناوری ماهواره823321214
مهندسی کنترل و علائم-523312421
مهندسی فتونیکنانوفتونیک123341122
مهندسی نانوفناورینانوالکترونیک123341122
مهندسی صدانانوفتونیک423321142
مهندسی سیستم های میکرو و نانو الکترومکانیک-123341122

مواد امتحانی و تعداد تست آزمون برگزار شده

نام درستعداد تستدفترچه مربوطهزمان پاسخگویی
زبان عمومی وتخصصی30شماره 1270 دقیقه
ریاضیات ( معادلات دیفرانسیل،ریاضی مهندسی،آمار و احتمال)15
مدارهای الکتریکی 1و215
الکترونیک 1و2 ؛ سیستمهای دیجیتال 115
ماشینهای الکتریکی 1و2؛تحلیل سیستمهای انرژی الکتریکی 115
سیستم های کنترل خطی12
سیگنال ها و سیستم ها12
الکترومغناطیس12
مقدمه ای بر مهندسی پزشکی12

زبان عمومی و تخصصی

این درس با ضریب (2)و 30 سوال برای تمام گرایش‌ها نقش مهمی در قبولی آزمون كارشناسی ارشد دارد. تسلط نسبی به لغات و مطالب گرامری در حد دوره كارشناسی و آشنایی كامل با لغات و اصطلاحات تخصصی رشته برق در گرایش‌های مختلف برای پاسخگویی به تست‌های این درس كاملاً ضروری می‌باشد.


ریاضیات

در آزمون کارشناسی ارشد سال 96، تعداد سوالات درس ریاضیات که خود شامل ریاضیات مهندسی، معادلات دیفرانسیل و آمار و احتمال بود دچار تغییراتی شد و از 12 سوال در سال 95 به 15 سوال در سال 96 افزایش یافت که سهم هرکدام از دروس پنج سوال بود. بعضی از دانشجویان رشته مهندسی برق معمولا قید سوالات آمار را می‌زنند و وقت خود را به دو درس معادلات دیفرانسیل و ریاضی مهندسی اختصاص می‌دهند (تا سال 95) اما پس از افزایش تعداد سوالات آمار و احتمالات به پنج سوال، این روند دیگر به داوطلبان توصیه نمی‌شود چرا که با كمی مطالعه در بعضی از مباحث آمار و با توجه به اینكه همه دانشجویان پیش‌زمینه‌هایی از دبیرستان را در این درس یدك می‌كشند و مراجعه به كتاب آمار مدرسان شریف می‌توان با زحمت كم به سوالات آمار جواب داد. با توجه به اینكه ضریب درس ریاضی برای تمام گرایش‌ها (3) می‌باشد، لذا به دست آوردن درصد مناسب در این درس حائز اهمیت می‌باشد. پراهمیت‌ترین بخش از سؤالات ریاضیات رشته برق، ریاضی مهندسی است


مدارهای الکتریکی 1 و 2

این درس با ضریب (3)و15 سوال برای تمام گرایش‌های مهندسی برق به دلیل ضریب بالای آن و تسلط نسبی تمام دانشجویـان از اهمیت بالایی در آزمـون بـرخوردار است.


الکترونیک (1 و 2) و سیستم‌های دیجیتال 1

تا سال 95 از درس الکترونیک به صورت مجزا در آزمون کارشناسی ارشد سوال مطرح میشد اما در سال 96 درس سیستم‌های دیجیتال نیز به این درس اضافه شد و از هر دوی آنها در مجموع 15 سوال مطرح شد که سهم درس الکترونیک 9 سوال و سهم درس سیستم‌های دیجیتال (مدار منطقی) 6 سوال بود


تجزیه و تحلیل سیستم‌ها

این درس نیز همانند دروس دیگر در سال 96 در هرگرایش دارای ضریب متفاوتی شد که در جدول ابتدایی این بخش به صورت کامل مشخص شده است. در سال 1396 از این درس 15 درس طرح شد که با کمی مطالعه می‌توان به درصد قابل توجهی در این درس دست یافت.


ماشین‌های الکتریکی(1و2) و تحلیل سیستم‌های انرژی الکتریکی 1

برای این مجموعه هم تا سال 95 از درس ماشین‌های الکتریکی و تحلیل سیستم‌های انرژی (بررسی سیستم‌های قدرت) به صورت مجزا در آزمون کارشناسی ارشد سوال مطرح میشد اما در سال 96 این دو درس در یک مجموعه با هم ادغام شده و از هر دوی آنها در مجموع 15 سوال مطرح شد که سهم درس ماشین‌های الکتریکی 10 سوال و سهم درس تحلیل سیستم‌های انرژی (بررسی سیستم‌های قدرت) 5 سوال بود.


سیستم‌های کنترل خطی

تعداد سؤالات این درس 12 تست بوده و بیشترین ضریب را در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی برق برای گرایش های کنترل، مهندسی پزشکی و مکاترونیک با ضریب (4) دارد ( از آزمون سال 1396 این درس برای تمامی گرایش‌ها دارای ضریب بوده که در جدول ابتدایی این بخش، ضرایب برای هر گرایش مشخص گردیده است). این درس در آزمون کارشناسی ارشد چند سال اخیر مورد توجه دانشجویان رشته برق به عنوان یك درس جهت كسب درصد بالا قرار گرفته است؛ البته نوع طرح سؤالات این درس ممكن است معادلات را به هم بزند، چرا كه در بعضی مباحث مانند طراحی كنترلرها و جبران ‌كننده‌ها می‌توان تست‌های جدید مطرح نمود ولی به طور كلی با توجه به آسانی بعضی از مطالب این درس نسبت به بقیه دروس می‌تواند به عنوان یك درس جهت كسب درصد خوب مدنظر قرار گیرد. البته در سال های اخیر و به‌خصوص در کنکور کارشناسی ارشد سال‌های 92 تا 96، سؤالات این درس مفهومی‌تر شده اند. مفهومی‌تر شدن سؤالات به معنای سخت تر شدن آن نیست، بلکه به این معنا که هرکس بتواند مفاهیم کنترلی را به صورت مفهومی و از پایه درک کند موفق تر می شود.


الکترومغناطیس

این درس با 12 سؤال به نظر اکثر دانشجویان رشته برق، یکی از سخت‌ترین دروس در آزمون کارشناسی ارشد می‌باشد. اما دانشجویان رشته مخابرات در این درس دارای تسلط بالائی هستند. قوی بودن درس ریاضی عمومی (2) و تسلط بر مباحث توابع برداری كمك شایانی در یادگیری مباحث این درس به دانشجویان می‌كند. كتاب‌های چنگ و هیت از منابع معروف این درس هستند كه كتاب هیت جهت مطالعه اولیه و شروع به یادگیری مباحث پایه‌ای باید مورد استفاده قرار گیرد و حل مسائل مختلف كتاب چنگ در وهله دوم پیشنهاد می‌شود..

برای دریافت لیست دانشگاه و ظرفیت پذیرش کارشناسی ارشد مهندسی برق کلیک کنید