همانطور كه مي دانيد كمتر خانواده اي را مي توان يافت كه به بخش راديولوژي مراكز درماني مراجعه نكرده باشد. رشته راديولوژي يا همان پرتوشناسي علم توضيح و تفسير يافتههاي راديوگرافيك در ارتباط با علائم و نشانههاي كلينيكي بيمار است . راحتتر آن همان اشعه x است كه در موقع شكستگي پا يا دست يا ... ، خودتان از نزديك آن را لمس كردهايد. در حال حاضر اين رشته در كنكور سراسري ابتدا در مقطع كارشناسي عرضه ميشود و سپس ميتوان تا دكتري ادامه تحصيل داد. جزو شرايط اوليه انتخاب اين رشته ، آمادگي كافي جسمي ، روحي و موفقيت در دروس فيزيك، فيزيولوژي، آناتومي ميباشد.
با تولد این تکنولوژی، بشر از پوست و گوشت گذشت و به اعماق شگفتانگیز بدن انسان راه یافت و توانست اجزای بدن را بیشتر در معرض دید و بررسی قراردهد.سخن از دانش رادیولوژی تشخیصی است که در سالهای اخیر به سرعت پیشرفت کرده و امکانات تشخیص پزشکی را به طور غیرقابل تصوری به پیش رانده است.
بیشک به کارگیری این دانش، نیاز به تخصص ویژه دارد؛ تخصصی که در رشته تکنولوژی پرتوشناسی آموزش داده میشود. به عبارت دیگر، رشته تکنولوژی پرتوشناسی، نحوه تصویربرداری از اعضای مختلف بدن را برای تشخیص پزشکی آموزش میدهد.دانشجویان این رشته در ابتدا دروس پایه از قبیل فیزیک، آناتومی و فیزیولوژی را مطالعه میکنند و سپس دروس تخصصی تصویربرداری پزشکی را میآموزند و در همین زمینه با دستگاههای تصویربرداری و نحوه کارشان آشنا میشوند . پس از ۲ سال میتوانند به عنوان کاردان تصویربرداری، در بخشهای رادیولوژی شروع به کار کنند.گفتنی است که اگر مسوول تکنولوژی رادیولوژی، آموزش لازم را ندیده باشد علاوه بر اینکه پرتوگیری بیمار را بالا میبرد و به او آسیب میرساند، تصاویر مناسبی نیز از اعضای بدن تهیه نمیکند. در نتیجه، دکتر رادیولوژیست نمیتواند تفسیر مناسبی از تصاویر داشته و از روی آنها تشخیص پزشکی دهد.تفاوت توانمندیهای کاردان و کارشناس این رشته نیز در آن است که در تکنولوژی پرتوشناسی از دستگاههای متفاوتی استفاده میشود و از اعضای مختلف بدن تصویربرداری میگردد. برخی از این تصویربرداریها ساده است؛ مثل تصویربرداری از دست، پا و انگشتان، اما برخی از تصویربرداریها تداخلی است؛ مثل تصویربرداری از سیستم گوارش، عروق و ادرار که اینگونه تصویربرداریها، اختصاصی و نسبتاً دشوار میباشد و نیاز به دانش ویژه دارد. در این میان تصویربرداریهای ساده بر عهده فارغالتحصیلان کاردانی و تصویربرداریهای تخصصی و کار با دستگاههای M.R.I و C.P بر عهده فارغالتحصیلان کارشناسی است.
کار رادیولوژیست، یک کار بیمارستانی است. از همین رو دانشجوی این رشته باید حس کار در بیمارستان و با بیماران را داشته باشد. همچنین باید بتواند درسهایی را که در طول تحصیل به صورت تئوری فرا گرفته، در کار عملی مورد استفاده قرار دهد و در نهایت لازم است که در درسهای زیستشناسی، ریاضی و فیزیک توانمند باشد. تسلط به درسهای ریاضی و فزیک تا جایی مهم است که برخی از استادان رادیولوژی معتقدند که دانشجوی این رشته باید از بین داوطلبان گروه آزمایشی ریاضی و فنی انتخاب گردد. زیرا بدون آگاهی از اصول فیزیک که بر مبنای آن، کار تصویربرداری انجام میگیرد، امکان اشتباه در این کار را بسيار به وجود مي آورد.
از جمله مهمترين تواناييها براي كسب موفقيت در اين رشته است
اگر عاشق علم و تکنولوژی بوده و می توانید سریع و درست کار کنید، این شغل می تواند برای شما مناسب باشد.
پرتوشناسی یک شاخه یا تخصص از علوم پایه پزشکی است که با مطالعه و به کار بردن فناوری تصویربرداری توسط تابش و اشعه ایکس، به تشخیص بیماری می پردازد.جالب است بدانيد برای نخستین بار رادیوگرافی در میدان جنگ برای تصویربرداری از بدن سربازان زخمی مورد استفاده قرار گرفت.
پرتوشناسی انواع مختلفی دارد که از بین آنها می توان به رادیوگرافی ساده، آنژیوگرافی، سی تی اسکن، ام آر آی و ... اشاره کرد.
كارشناس پرتوشناسي (تکنسین رادیولوژی) با کمک انواع فن آوری های تصویربرداری از قسمت های مختلف بدن بیمار (مطابق با دستور پزشک معالج) تصویربرداری می کند. در هر مرکز تصویربرداری پزشک متخصص پرتوشناسی (پزشک رادیولوژیست) حضور دارد که با استفاده از روش ها و تجهیزات مختلف تصویربرداری به تشخیص بیماری ها می پردازد. وظیفه این پزشک متخصص تشخیص بیماری ها، شکستگی ها و ...از روی تصاویر رادیوگرافی است. انجام کار تصویربرداری و کنترل ظهور و تثبیت تصاویر رادیوگرافی بر عهده كارشناس پرتوشناسي (تکنسین رادیولوژی) می باشد.
تکنسین رادیولوژی باید مهارت ارتباطی خوبی دربرخورد با بیماران داشته و قبل از تصویربرداری اطلاعات و دستورات لازم را به آنها بدهد. او باید با کلیه تجهیزات و دستگاه های رادیوگرافی به خوبی آشنا بوده و در استفاده از آنها تبحر داشته باشد.
ساعت کاری تکنسین رادیولوژی معمولا به صورت تمام وقت است. محل کارش نیز در بیمارستان ها، درمانگاه ها و مراکز رادیولوژی و تصویربرداری است. گاهی در بیمارستان ها شیفت کاری در شب و روز های تعطیل هم دارد. تکنسین رادیولوژی در هنگام کار باید حتما لباسهای محافظ در برابر اشعه ها پوشیده و به کمک روش های مختلف ایمنی، بدن بیمار و خود را از تابش اشعه های مضر حفظ کنند.
علاقه مندان برای ورود به این شغل باید مدرک دانشگاهی کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی داشته و در صورت علاقه می توانند تا مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در رشته های مرتبط ادامه تحصیل دهند.
تکنسین رادیولوژی می تواند در بیمارستان ها، کلینیک ها و مراکز تصویربرداری (رادیو لوژی، ایزوتوپ، سی تی اسکن،(MRI استخدام شود. فارغ التحصیلان دوره کارشناسی این رشته با توجه به آموزش روشهای پیشرفته و تخصصی قادرند با همکاری متخصص رادیولوژی (پزشک رادیولوژیست) امور تخصصی رادیولوژی را انجام دهند. همچنین قادرند در بخشهای رادیوتراپی و پزشکی هستهای نیز خدمات درمانی و تشخیصی را زیر نظر متخصص ارائه دهند.
کارشناسان پرتوشناسی در صورت داشتن تجربه و سرمایه لازم با همکاری متخصص رادیولوژی، می توانند مرکز رادیولوژی یا تصویربرداری پزشکی تاسیس کنند.
شغل كارشناس پرتوشناسي (تکنسین رادیولوژی) یکی از مشاغلی است که همیشه مورد نیاز بیمارستان ها و مراکز نصصویربرداری می باشد. طبق اطلاعات غیر رسمی این شغل از بازارکار خوبی در کشور برخوردار است. آمارهای کشورهای دیگر نیز وضعیت استخدامی و بازارکار مناسبی را برای این شغل نشان می دهد.
این رشته زیرگروه 1 گروه آزمایشی علوم تجربي و نوع گزینش آن ناحيه اي بوده و براي دوره روزانه از هر جنسيت حداقل % 30 پذيرش خواهند داشت درصورتيكه براي ساير دانشگاه ها پذيرش بصورت رقابتي خواهد بود
برای قبولی راحت تر در این رشته باید به ضرایب دروس تخصصی توجه بیشتری داشته باشید
زمین شناسی | ریاضیات | زیست شناسی | فیزیک | شیمی |
ضریب 0 | ضریب 2 | ضریب 4 | ضریب 2 | ضریب 3 |